top of page

Oudste deelnemer maakt zilveren ring voor zijn kleindochter

In de dars van de stolpboerderij op het Zuideinde in Abbekerk zijn er elke week workshops edelsmeden. Vooral veel veertigers komen smeden met collega's, vrienden of familieleden. Vrijwel alle deelnemers komen uit Noord-Holland. Zo ook de oudste deelnemer ooit. Hij komt uit Middenmeer en had een bijzondere wens. Hij wilde graag een ring maken voor 1 van zijn kleindochters. In April wordt hij 90 en stond erop dat hij werd aangesproken met Ouwe Willem. Ouwe Willem was dan wel op leeftijd en liep met een stok maar hij was goedlachs en het werd al snel duidelijk dat hij ervaren was in het kleinere priegelwerk. Vroeger had hij veel met glas in lood gedaan en dat was te merken. Daar waar mensen weleens ongeduldig worden, ging hij rustig door met het perfectioneren van zijn ring.


De Kracht van Zilver

Zilver, een edelmetaal dat door de eeuwen heen zijn authentieke glans heeft behouden, kreeg extra betekenis in deze workshop. Ouwe Willem, wiens ambachtelijke passie nooit was vervaagd, koos ervoor zijn ontwerp te voorzien van een lichtblauwe Larimar. Het werd een prachtige ring dat niet alleen symbool staat voor liefde voor zijn kleindochter, maar ook een erfenis van zijn eigen vaardigheden en toewijding.

De workshop biedt deelnemers de mogelijkheid om de oude kunst van metaalbewerking te ontdekken. Onder de begeleiding van Aukje worden deelnemers aangemoedigd om hun eigen ontwerpen te creëren. Ouwe Willem wist direct wat hij wilde maken; een klassiek model. Ook de keuze voor de Larimar was snel gemaakt.


Een Erfenis van Vakmanschap

Met een glimlach van voldoening kon de oudste deelnemer niet alleen een tastbaar symbool van liefde overhandigen, maar ook de waarde van traditie en het belang van met de hand gemaakte kunst doorgeven aan de volgende generatie.

Ouwe Willem heeft aangetoond dat ambachtelijk vakmanschap een tijdloze schoonheid bezit. De zilveren ring, gesmeed met liefde en ervaring, draagt niet alleen de stempel van een workshop in Noord-Holland, maar ook de unieke handafdruk van een grootouder die zijn ambacht met trots doorgeeft aan de volgende generatie. Een prachtig verhaal van liefde, creativiteit en de tijdloze schoonheid van met de hand gemaakte kunst.38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page